Tegnap délután eleredt a hó. Én azt hittem, ez megint olyan rövid lefutású hóesés lesz, mint ami már néhányszor előfordult ezen a télen. Nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. De este még mindig esett, és akkor már egészen vastag rétegben borított mindent. Gyönyörű látvány volt. El sem tudtam képzelni, hogy ez a tél tartogathat még nekem ilyen szép meglepetéseket.

Szerda reggelig az országban sokfelé várható havazás. Többfelé -
elsősorban az ország keleti felében - újabb 5 cm-t meghaladó hó
várható. A legnagyobb mennyiségű hó az Alföld északi, északkeleti
részén valószínű.

A Dunántúlon többfelé, majd kedd késő estétől északkeleten helyenként
viharos (60-80 km/h) lökésekkel kísért északi szél várható. Az erős,
időnként viharos szél miatt többfelé hófúvásra is számítani lehet.

Nem lesz szép időnk az elkövetkezendő napokban. A szél és a hófúvás kimondottan kellemetlen dolgok, de "ez van, ezt kell szeretni". A szép fehér tájért meg kell küzdenünk a hasító széllel, és a kemény hideggel. De legalább hó van. Legalább a mi kis Városunk most fehérbe öltözhetett pár napra. Legalább ha a meleg szobában ülünk fent, valamelyik magasabb emeleten, és kinézünk az ablakon, valami szépet is láthatunk, nem csak az állandó, egyhangú szürkeséget. Most a fehér fák és fehér utak mind-mind egy kis békét sugároznak. Egyesek talán el is merengenek, és a távolba tűnő gyerekori hógolyózásokra, a feledhetetlen szánkózásokra, hóemberépítésekre gondolnak.

Egyes téli estéken, mintha megállna az idő. Ezért szeretem én személy szerint annyira a hóesést, a havat, a fehérséget. Ilyenkor minden olyan csendes, hiszen az állatok, a növények, mind "alszanak". Nekünk is meg kell ilyenkor egy pillanatra pihennünk, és igenis ilyenkor ki kell tekintenünk az életünk szép pillanataira! Ne is szalasszuk el egyszer se megtenni!

A Duna-part körülbelül ezt a látványt nyújthatta ma. A fehérségbe vegyül egy kis szürke szmog is, de egy nagyvárosban ez mondhatni "elengedhetetlen". Nem hiába volt nemrégiben szmogriadó is, aminek nem nagyon láttam értelmét a magyar mentalizmust látva és ismerve. De ezek az "okos" magyar emberek is megérdemelnek néha egy kis szépséget, amit a Természet biztosít számukra, annak ellenére, hogy ők - a világon élő többi "okos" néppel együtt - tönkre teszik azt. A Természet nem egy végletekig kizsákmányolható dolog, tudnunk kellene, hol van a határ. Az emberek olyan sajnálatra méltóan buták, nem veszik észre, hogy a levegőt, amit most lélegeznek be, a saját gyermekeik elől szívják el; az anyagokat, amiket felelőtlenül elpazarolnak, az utódaik elől szipolyozzák el. Hiába szól egyre inkább erről a média, a Pénznek még mindig világot meghódító hatalma van sajnos. Mondhatnánk: "A pénz öl, butít és nyomorba dönt." De nem mondjuk. Tudatos környezetbarátként szívből remélem, hogy egyszer mérvadó lesz ez a mondás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kegyetlenbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr60949205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szigetov 2009.03.08. 23:50:23

Hát most szólj hozzá!XD Íme megteszem:-) Már csak azért is mert a fönti sorok írója szívemből szólt:-) Ugyanis nekem az egyik kedvenc évszakom a tél, nem feltétlen a hideg mint inkább a hó miatt. Hó meg ugye mostanában tényleg alig hullik telente. Bezzeg az én koromban:-) (Mondom ezt egy kicsit idősekre jellemző felhanggal:-))Bizony most én is azokra a gyerekkori hógolyózásokra gondolok amik a cikkben említve voltak, no meg a min 20 cm-es havakra. S tényleg ezek a tél igazán szép pillanatai.
Jómagam azt szeretem ha egy évszak olyan amilyennek kell lennie, a tél legyen tél igenis legyenek 0 fok körüli hőmérsékletek hóval, a tavasz legyen olyan mint a tavasz stb. S itt most reagálnék arra, hogy a szmog amit a cikkíró említett az éghajlat változásért is felelős egy részben. Tudósok már kiszámították hogy az éghajlati övek eltolódnak kb 10 20 éven belül melegebb szárazabb éghajlatunk lesz. De hiszem azt (amit itt és most nem fejtenék ki bővebben) hogy a természet begyógyítja majd sebeit s az éghajlatunk újra visszaáll a rendes "kerékvágásába". Csak talán mi már azt nem érjük meg...
süti beállítások módosítása